Probiyotik & Prebiyotik Meselesi

Probiyotik & Prebiyotik Meselesi

Bakterilerin, vücudumuza zararlı ve hastalıklara neden olduğu kanısı uzun yıllar kabul görmüştür. Probiyotikler ve prebiyotikler, vücutta bulunan ve aynı zamanda besin yoluyla da aldığımız birbirine sürekli olan karıştırılan canlı mikroorganizmalar aslında. Yaklaşık 5-6 yıldır probiyotik ve prebiyotik ürünler ticari olarak da kullanılmaya başlandığı için hayatımıza daha fazla girmiş ve haklarında araştırma yapılma gereksinimi de artmıştır.

Hadi gelin aklınızdaki soruları cevaplandırmaya çalışalım:

Probiyotik ile Prebiyotik aynı şey midir? İkisi arasında ne gibi farklılıklar var?

Probiyotikler"pro” ve "biota” olarak iki kısımdan oluşan "for life” (yaşam için) anlamını taşımakta olup, antibiyotik teriminin anlamca karşıtıdır. Birçoğu bağırsaklarımızda zaten doğal olarak bulunan ve sindirim sistemimize yararlı olan bakterilerdir. Bakteri ama yararlı olan bakteri 😊Besinlerle de alabildiğimiz probiyotik (yararlı bakteri) ile sindirim sistemi sağlığını koruyabiliyoruz, zararlı bakterilerle savaşmak için mühimmat depolamak gibi düşünebilirsiniz. En çok ev yoğurdu, kefir, salatalık tursusu ve fermente besinlerde bulunuyor.

 

Prebiyotikler, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin (probiyotiklerin) çoğalmasını ve aktivite ederek vücut sağlığını iyileştirmeye çalışan, sindirilemeyen besin bileşenleri olarak bilinirler. Nasıl ki bizim günlük hayatımızda yaşamımızı idame ettirmemiz için besine ihtiyacımız varsa Probiyotiklerin de patojenlerle savaşması için prebiyotiklere ihtiyacı vardır. Ne kadar çok prebiyotik o kadar çok bağırsak florasının sağlığı diyebiliriz. En çok sarımsak, sogan ve lifli besinlerde bulunuyor.

İkisi arasındaki en temek fark açıkladığım üzere birinin bakteri olması; birinin de bakterinin besini olmasıdır.

Ne işe yarıyorlar peki?

Gastrointestinal enfeksiyonların önlenmesi, ishalin tedavisinde, İnflamatuar bağırsak hastalıklarında, konstipasyonun tedavisinde ve semptomlarının hafifletilmesinde, vajina florası sağlığında, barsak immünolojik bariyer fonksiyonunun düzelmesi için oldukça gereklidir bu yararlı baktericikler 😊

Vücut sağlığımıza olumlu etkileri olan bu bakterilerin besini olan prebiyotikler ise kalsiyum, magnezyum ve galaktooligosakkaritlerin emilimini arttırıyor.

Sürekli kullanalım mı? Hangi durumlarda tercih edelim?

Bir porsiyon pırasa yemeği, 1 kase yoğurt, bir küçük boy muz, bir küçük boy soğan ve sarımsak günlük prebiyotik gereksinimini karşılamaktadır. Gerekli durumlarda takviye olarak alınmasına hekiminiz karar vermelidir. Durup dururken ‘aaa bu yararlı bakterileri arttırıyor hemen gidip alayım’ demek yanlış olacaktır çünkü sağlıklı ve optimal tabak modelini yani 4 yapraklı yonca modelini uyguladığınızda zaten bu ajanları vücudunuza almış olacaksınız. 😊